∆ημοτικά τραγούδια της ∆ωρίδας

exofilo

Εκδόθηκε το νέο βιβλίο του συγχωριανού μας, Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας και πρώην Προέδρου της Ένωσής μας κ. Φώτη Κατσούδα με τίτλο «ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ» από τις εκδόσεις Πληθώρα και με την αιγίδα του Δήμου Δωρίδας.

Ένα βιβλίο που καταγράφει μέσα από αρκετές ενότητες-κύκλους τραγουδιών αλλά και με αρκετά ιστορικά-λαογραφικά κ.ά. σχόλια την δημοτική ποίηση από τα ακούσματα που είχε ο Φώτης από μικρό παιδί από συγγενείς και συγχωριανούς, συνειδητοποιώντας την μεγάλη αξία της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς. Όπως αναφέρει και ο συγγραφέας «… Στα χώματά μας στα κακοτράχαλα βουνά μας στεριώθηκε ο πολιτισμός που εμείς κληρονομήσαμε. Όπου κι αν σταθείς ξεπηδούν μνημεία που μας συνδέουν με το παρελθόν μας, με την παράδοσή μας. Και η παράδοση είναι δάσκαλος του παρόντος και του μέλλοντος. Αρκεί αυτήν την παράδοση να τη διατηρήσουμε όχι μόνο στα Μουσεία αλλά προπάντων στις καρδιές μας με σεβασμό και όχι με προγονοπληξία, για να μας οδηγήσει».

Και συνεχίζει «Και η δημοτική μας ποίηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας. Μέσα από τους στίχους της λαϊκής μούσας ξεπηδά όλη η ζωή των προγόνων μας, οι χαρές, οι αγάπες, οι θλίψεις, τα βάσανα, οι καημοί, η ξενιτιά, οι ηρωικοί αγώνες και τα αξεπέραστα πρότυπα λεβεντιάς και παλληκαροσύνης που μας έφτασαν μέχρι εδώ. Αυτό το θησαυρό αναζήτησα όπως κι άλλοι πριν από μένα κι άλλοι που θ’ ακολουθήσουν. Κι αυτό τόβαλα στόχο, γιατί η αγάπη για την ιδιαίτερη  πατρίδα μας, για τον τόπο μας, η πατριδολατρεία, να μην είναι το ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ αλλά το ΕΙΝΑι ΜΑΣ που μας οδηγεί  στην αυτοσυνειδησία, στην αυτογνωσία, στον αυτοπροσδιορισμό, πολύτιμο λογικό οδηγό μας για το αύριο….».

Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι Παλαιοξαρίτη κι ελπίζουμε σύντομα να γίνει η επίσημη παρουσίασή του στην Αθήνα.

Καλό διάβασμα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ