Πάσχα στο χωριό. Χριστός Ανέστη Χρόνια Πολλά

Π Α Σ Χ Α     Σ ΤΟ     Χ Ω Ρ Ι Ο

Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ     Α Ν Ε Σ Τ Η    Χ Ρ Ο Ν Ι Α  Π Ο Λ Λ Α

 

 

Μπορεί το φετινό Πάσχα να ήταν σχετικά νωρίς αλλά με σύμμαχο τον καλό καιρό το χωριό μας γέμισε από κόσμο. Όλα  σχεδόν τα σπίτια άνοιξαν (αρκετοί συγχωριανοί μας θα μείνουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου )και άρχισαν οι προετοιμασίες για το Πάσχα ν α καθαριστεί το σπίτι, οι αυλές, να υποδεχτούν την οικογένεια ,αλλά και οι απαραίτητες γεωργικές εργασίες (κόψιμο χόρτων όργωμα )για να ετοιμαστούν οι κήποι ,να φυτευτεί η πατάτα και σιγά –σιγά και τα υπόλοιπα σπορικά.

Όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας έγινε λειτουργία στην εκκλησία του χωριού μας. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ,μετά την ακολουθία των Δώδεκα Ευαγγελίων ,αρκετοί συγχωριανοί  παρέμειναν στην εκκλησία για τον στολισμό του Επιταφίου με λουλούδια που είχε φροντίσει η εκκλησιαστική επιτροπή να αγοράσει.

Την Μεγάλη Παρασκευή έγινε η Αποκαθήλωση και το απόγευμα η μεταφορά του Επιταφίου γύρω από την εκκλησία.

Η καμπάνα για την Ανάσταση κτύπησε στις 9.00 μμ (ο Ιερέας έπρεπε να πάει και σε άλλο χωριό ,ενώ σε εμάς δόθηκε η δυνατότητα να γευτούμε την σπιτική μαγειρίτσα και τις άλλες νοστιμιές νωρίτερα από ότι τα άλλα χρόνια).

Η επόμενη ημέρα της Λαμπρής ξημέρωσε με ανοιξιάτικο χρώμα κι με σύμμαχο τον καλό καιρό σε όλα τα σπίτια και τις αυλές άρχισαν από νωρίς οι ετοιμασίες για το σούβλισμα του αρνιού και το κοκορέτσι. Σχεδόν σε κάθε σπίτι στήθηκε από ένα μικρό γλέντι που σε κάποιες περιπτώσεις κράτησε μέχρι αργά .

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου όπως κάθε χρόνο τηρήσαμε το έθιμο και έγινε λειτουργία στο εκκλησάκι της Αγίας Δευτέρας που είναι το παλιό νεκροταφείο που η εκκλησιαστική επιτροπή είχε φροντίσει να καθαριστεί ο ναός και να ασπριστεί  ό αύλειος  χώρος .

 

Του χρόνου το Πάσχα περιμένουμε όσους δεν μπόρεσαν να απολαύσουν αυτές τις όμορφες ημέρες στο χωριό να είναι κοντά μας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ